Konyhakert készítése, kialakítása
Kis alapterületen is kialakítható. Törekedjünk az egyszerű formára. Legyen könnyen megközelíthető, célszerű négyzetformát választani, és szilárdabb burkolattal (tégla, kő, fakéreg, vagy gyöngykavics) körbevenni.
Egy helyre lehetőleg egyféle növényt ültessünk, majd alkalmazzunk vetésforgót, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a talajban lakó kártevők elszaporodjanak és fenntartja a talaj tápanyagtartalmának egyensúlyát is. Termeszthetünk spárgát, sóskát, bogyós gyümölcsöket, fűszernövényeket, hüvelyeseket, salátaféléket, hagymaféléket, zellert, retket, paradicsomot, paprikát, káposztaféléket, gyökérzöldségeket.
A hosszabb élettartamú növényeket - például a bogyós gyümölcsök, fűszer- és gyógynövényfélék, spárga, sóska, maradhatnak egy helyben -mindössze háromévente érdemes elvándoroltatni, azonban minden mást érdemes évente. A legokosabb, ha a különböző részeket valahogyan elválasztjuk egymástól, például utakkal vagy élő növényi térelválasztókkal, de az is kiváló megoldás, ha kiemelt ágyásokat készítünk, melyek támfala lehet fa, tégla, kő vagy fűzfafonat. Kiemelten figyeljünk arra, hogy milyen talajtípusunk és fényerősségű a konyhakertnek kiszemelt terület, mert itt is ki kell elégíteni a növények különböző igényeit.